Обучават 300 роми как да се предпазят от СПИН, 100 от тях от Столипиново
Обучават 300 роми как да се предпазят от СПИН, 100 от тях от Столипиново / Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Обучават 300 роми как да се предпазят от СПИН, 100 от тях от Столипиново
87223
Обучават 300 роми как да се предпазят от СПИН, 100 от тях от Столипиново
  • Обучават 300 роми как да се предпазят от СПИН, 100 от тях от Столипиново

22 преподаватели от Медицинския университет в Пловдив (МУ) ще обучат 300 представители на ромската общност от Пловдив, Кюстендил и Стара Загора как да се предпазят от заболяванията, представляващи здравен и социален проблем сред малцинствените групи. Проектът е на стойност близо половин милион лева и е по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, като съфинансирането от страна на МУ Пловдив е в размер на 10%.

Очакванията са след завършване на проекта ромите да знаят как да се предпазят от ХИВ/СПИН, как да отглеждат кърмачета, как да планират семейно и как да предотвратят вродени детски аномалии, разказа на представянето на инициативата проф. д-р Марияна Мурджева от универститета.

Обучението на 22-та преподаватели ще е в Норвегия. След това те от своя страна ще проведат 6 изнесени семинара на представителите на ромската общност от трите града на достъпен език и с практическа насоченост за изграждане на мотивация и нагласи за профилактика и лечение на опасните за малцинствените групи заболявания.

100-те жители на Столипиново, които ще бъдат подбрани да участват в обученията, ще са основно младежи - бъдещи и настоящи родители, заяви от своя страна Антон Карагьозов-управител на пловдивската фондация „Рома – 1995“, партньор по проекта.

Проектът е едногодишен и приключва през месец септември.