Детски музикален фестивал „Мишо Тодоров
Детски музикален фестивал „Мишо Тодоров / netinfo

VII Детски музикален фестивал „Мишо Тодоров" с международно участие ще се състои днес и утре в зала „Зора" на НЧ "Зора 1860" - Сливен.

Над 120 деца от цялата страна ще пристигнат, за да покажат своите умения. 54 от тях са индивидуални изпълнители, ще има и вокални групи.

Компетентно жури ще връчи Голямата награда на името на Мишо Тодоров, ще бъде връчена и награда за цигулар на името на Гаро Шаклиян, както и Голяма награда за вокална група.

Очакват се и гости от чужбина - изпълнители от Турция и от молдовското село Стояновка, където живеят изселници от Кортен. Те ще гостуват в Сливен с помощта на Центъра за сътрудничество с Таврийско-бесарабската диаспора.

От догодина Детският фестивал „Мишо Тодоров" ще бъде със статут на международен.

През 1959 г. към читалище "Зора" е създадена Детска музикална школа с предмет на дейност - класически музикални инструменти: цигулка, пиано, акордеон, китара. Като преподаватели са привлечени Мишо Тодоров, Васил Димитров, Маргарита Калканджиева, Жени Атанасова, Николай Кусев, Дафина Попова. Първи директор на Школата е Мишо Тодоров - емблематична личност в музикалната история на Сливен - цигулар, пианист, диригент и композитор.

От 1968 в знак на почит към изтъкнатия музикант и педагог Школата носи името "Мишо Тодоров". Учреден е и регионален конкурс за цигулари и пианисти.