Фестивалът „Велико Търново мези” представя кулинарията и фолклора на Балканите
Фестивалът „Велико Търново мези” представя кулинарията и фолклора на Балканите / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Фестивалът на балканската скара „Велико Търново мези” бе открит снощи в старопрестолния град. Събитието представя кулинарното многообразие на голяма част от Източна Европа, заедно с фолклора, традициите и обичаите на България, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Фестът продължава до 29 май включително.

Официалното начало на „Велико Търново мези” бе дадено от заместник-кмета Снежана Данева-Иванова и управителя на основния организатор „Бритос” Габриела Попова. Заедно с тях на сцената бе и популярният изпълнител Георги Енчев.

„Фестивалът „Велико Търново мези” е пример за успешно партньорство между местната власт, бизнеса и неправителствените организации. Каня не само жителите на нашия град, но и хора от цяла България да посетят Велико Търново и да се забавляват”, обяви Снежана Данева-Иванова. Тя подчерта, че събитието спомага за опознаването на културата, фолклора и кулинарните особености на всяка една от балканските държави.
Организатори на „Велико Търново мези” са търновската пивоварна и Фондация „Румънеца и Енчев”, съвместно с Общината и спонсори. Над 200 са участниците в развлекателната програма, която е с безплатен вход.

Много певчески и танцувални изпълнения, детска спортна академия и работилници, уроци по танци, състезания по футбол, баскетбол, пейнтбол с лъкове, табла и белот са предвидени от организаторите. На огромен киноекран ще бъдат излъчвани паметни мачове на българския национален отбор по футбол. Над 1000 награди и 100 литра безплатна бира са осигурени за участниците в надпреварите.

В рамките на фестивала ще бъдат набрани и средства, които ще бъдат дарени с благотворителна цел. Предстои избирането на конкретна кауза.