Национална студентска олимпиада по математика в Русенския университет
Национална студентска олимпиада по математика в Русенския университет / ThinkStock/Getty Images

96 студенти от 14 университета ще участват в Национална студентска олимпиада по математика, която ще се проведе в Русе от 27 до 29 май 2016 г. Домакин на събитието е Русенският университет чрез Факултета по природни науки и образование, катедра „Приложна математика и статистика“.

Утре вечер ще бъде техническата конференция с ръководителите на отборите, а официалното откриване на събитието ще бъде в събота, 28 май, в 9 часа в Канев център.

Два отбора ще представят Русенския университет в състезанието. Участието в олимпиадата е индивидуално и отборно, като регламентът позволява всяко висше училище да участва с не повече от три отбора във всяка от групите – А, Б, В. Състезателите се разпределят в групи според професионалното направление, в което е специалността им:

Група А – математика, информатика и компютърни науки;

Група Б – природни и технически науки, сигурност и отбрана;

Група В – всички неизброени в групи А и Б.

Участниците ще решават три задачи в рамките на 4 астрономически часа, като победителите се станат ясни късно вечерта в събота.

Националната студентска олимпиада по математика е състезание между студенти в бакалавърски или магистърски програми, което се провежда един път годишно.