Тракийската царска гробница край Свещари представя изложба в Историческия музей в Г. Оряховица
Тракийската царска гробница край Свещари представя изложба в Историческия музей в Г. Оряховица / снимка: Пресцентър- Община Г. Оряховица

Експозицията „Апогеят на гетската цивилизация” гостува в Историческия музей в Горна Оряховица. Изложбата е дело на Исторически музей – Исперих и представя един от деветте паметника на световното културно-историческо и природно наследство на ЮНЕСКО в България – Свещарската царска гробница. Експозицията бе открита от Християн Узунов – уредник в исперихския музей. Гост на откриването бе заместник-кметът Йорданка Кушева. Атрактивен акцент при откриването бе уредникът от Горнооряховския музей Мая Иванова, която посрещаше гостите в одежди на тракийска жрица.

Свещарската царска гробница е емблематична за тракийската култура през елинистическата епоха и е един от най-посещаваните в страната обекти. Годишно от там минават над 10 000 туристи и специалисти. Обект е на множество научни и популярни публикации, познат е от филми и фоторепортажи. В повечето от тях с лека ръка се подминава факта, че Свещарската гробница не е единичен уникат, а част от огромен политически, религиозен и културен център, съществувал на територията на историко-археологическия резерват “Сборяново” през елинистическата епоха.

Основната цел на „Апогеят на гетската цивилизация” е да представи Тракийската царска гробница при Свещари и обкръжаващият я гетски свят чрез археологически находки, графични реконструкции и постери. Изложбата предоставя възможност на посетителите да се запознаят с бита и обредите на древните траки от проучваните обекти в „Сборяново“. Гостите на експозицията имат възможността да научат за тракийското златно съкровище, открито в могила от аристократичния Източен могилен некропол. В резервата се проучва и укрепената столица Хелис, откъдето владетелят Дромихайт е управлявал огромната територия на  тракийското племе Гети. В изложбата са представени също така по-интересни обекти като тракийските светилища при извора на Демир баба теке и „Камен рид“.

Експозицията ще бъде на разположение за посетителите на Горнооряховския музей до 26 август 2016 г. Гостите на изложбата ще имат възможността да облекат тракийски одежди и да се снимат с тях, както и да изгледат филм за Свещарската царска гробница.