Учени дешифрираха генома на финикиец, живял преди 2500 години
Учени дешифрираха генома на финикиец, живял преди 2500 години / ThinkStock/Getty Images

Учени за пръв дешифрираха цялостния геном на финикиец, живял преди 2500 години, предаде АФП. Така донякъде бе разкрита загадка, свързана с тази древна цивилизация в Близкия Изток.

Дешифрирана е най-древната известна на учените финикийска ДНК, получена от останки от млад мъж, който е известен като младия мъж от Бирса, поясниха авторите на изследването.

Става въпрос за митохондриална ДНК, която се предава по майчина линия. "Дешифрирането показа, че въпросният мъж принадлежи към рядко срещана генетична група, кръстена U5b2c1 и свързана с общ прародител по майчина линия, който произхожда от северната част на Средиземноморието, вероятно от Иберийския полуостров", заяви проф. Лиса Матису-Смит от университета на Отаго в Нова Зеландия.

Според нея откритието свидетелства за най-древното присъствие на европейската хаплогрупа U5b2c1 в Северна Африка. Учените установили, че то датира поне от края на 6-и век пр. Христа.

"Хаплогрупата U5b2c1 е смятана за една от най-древните в Европа и е свързана с популации ловци и събирачи на плодове", поясни проф. Матису-Смит. "Тази генетична група е много рядко срещана сред съвременните европейски популации - честотата й е по-малко от 1%", допълва тя.

Свързаните с митохондриалната ДНК характерни черти на младия мъж от Бирса се доближават до тези на днешните португалци, констатирали учените. Те изследвали митохондриална ДНК от 47 днешни ливанци и не открили никаква следа от хаплогрупата U5b2c1.

Източник: БТА