Най-добрият сръбски оркестър подарява концерт на врачани
Най-добрият сръбски оркестър подарява концерт на врачани / Дарик Враца

Оркестърът на Ненад Младенович от сръбския град Враня гостува във Враца. Концертът ще се състои на 28 май /събота/ от 11.00 ч. пред читалище „Развитие”.

Сръбските музиканти участват в XV празници на духовите оркестри „Дико Илиев” в град Монтана, а концертът във Враца е подарък за жителите и гостите на града, във връзка с Ботевите дни.

Изпълненията на оркестъра са включени в списъка на защитеното нематериално, културно наследство в Сърбия. Най-известният тромпетист от Враня е Баки Бакич. Неговият внук Ненад Младенович е ръководител и тромпетист на гостуващия оркестър.

Макар, че Сърбия е прочута с оркестъра на Горан Брегович, оркестърът на Ненад Младенович е най-добрата духова музикална формация през последните 20 години в страната.

Миналата година, оркестърът на Ненад Младенович печели приза „Най-добър оркестър” от традиционния фестивал на тромпетистите в Гуча и така повторя успеха си от 2005 г. През 2009 г. оркестърът е отличен като най-добър изпълнител на хоро. Индивидуални награди печелят и отделни музиканти. През 2010 г. най-добрият барабанист на фестивала в Гуча е Фабиян Мамутович от оркестъра. Самият Ненад Младенович е обявяван за първи тромпетист на фестивала в Гуча трикратно: през 2003 г., 1999 г. и 1996 г.

Оркестрантите не са с музикално образование, те свирят по слух, следвайки традицията на музикалната култура в нашия регион. Признание за майсторството им е фактът, че през 2015 г. във Враня пристига Матей Kay – докторант от университета в Мичиган – САЩ, за да се учи да свири с оркестъра на Ненад Младенович.

Оркестърът на Ненад Младенович от Враня интерпретира традиционна сръбска и ромска музика, но уверено твърди: „Няма нещо, което да не можем да изсвирим!”.