Екопак България ще сортира стъклените отпадъци по цвят
Екопак България ще сортира стъклените отпадъци по цвят / netinfo

През 2015 г. организацията е рециклирала 91 031 т отпадъци от опаковки. Екопак ще пази отпадъците в жълтите контейнери с нов вид ключалка.

За първи път в България отпадъците от стъклени опаковки ще се сортират по цвят преди да бъдат рециклирани. Това е възможно благодарение на нова оптична система, в която Екопак България ще инвестира над 1 500 000 лв. до края на годината.

Екопак България ще сортира стъклените отпадъци по цвят
netinfo
От организацията за разделно събиране на отпадъци от опаковки очакват модернизираната инсталация да заработи до края на 2016 г. и да повиши капацитета си от 5 т/ч на 15 т/ч, да намали загубите от технологичния процес с до 10 % и да намали съдържанието на замърсители в готовата суровина два пъти. Сортираща инсталация ще има възможност да поеме за сепариране отпадъците от стъклени опаковки и на други организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

И през 2015 г. Екопак България отново е лидер сред организациите за разделно събиране на отпадъци от опаковки в страната с 42,12 % пазарен дял. Министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева подписа заповедта, с която одобрява дейността на организацията и признава изпълнението на целите й за 2015 г.

Екопак България ще сортира стъклените отпадъци по цвят
netinfo
През миналата година 1195 компании-членки на ЕКОПАК са декларирали 149 685,11 т опаковки, пуснати на българския пазар. От тях организацията е събрала разделно и предала за рециклиране 91 031 т отпадъци от опаковки. За рециклиране са предадени 46 534,43 т хартия, 35 405,99 т стъкло, 39 235,98 т пластмаса, 6 812,44 т метал и 17 048,07 т дървесина. Общото рециклирано количество представлява 60,81 % от декларираните количества опаковки, при определени от закона 55 %.

За да изпълни изискваните от закона квоти за събиране на отпадъците от пуснатите на пазара опаковки, тази година Екопак Бългрия въведе заключваща система на жълтите контейнери, в които се събират пластмасови и метални отпадъци. Механизмът е разработен специално за Екопак и пази съдържанието на контейнерите от изземване. Проектът на стойност над 100 000 лв. вече стартира в Русе и Хасково, а до края на годината ще бъде веведен в Шумен и Перник.

Още 1,5 млн. лева ще инвестира организацията за разделно събиране на отпадъци в нови контейнери тип „иглу".

Екопак България ще сортира стъклените отпадъци по цвят
netinfo
За да мотивира потребителите да събират разделно, Екопак България стартира дигитална образователна кампания „Има смисъл!". Лица на кампанията са Емил Чолаков и певицата Белослава. В четири кратки видеоклипа те показват пътя на отпадъците от контейнера до новата опаковка. Видеата са достъпни в YouTube канала на Екопак: https://www.youtube.com/user/TheEcopack/videos

За Екопак България:

Екопак България АД е най-голямата организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в България. В нея членуват 1195 производители и вносители на опаковани стоки. Организацията не разпределя печалба.

Изградената от ЕКОПАК национална система за разделно събиране включва общо 15 545 контейнера, които обслужват повече от 2 727 000 жители в 73 общини. ЕКОПАК е изградила 16 броя собствени сепариращи инсталации. Общият капацитет на сортиращите мощности възлиза на 460 хил. т Те осигуряват над 250 работни места. ЕКОПАК има сключени договори с 30 завода за рециклиране на суровини на територията на България, което й позволява ефективната преработка на отпадъците и цялостен контрол върху пътя на опаковките. ЕКОПАК е основен доставчик на отпадна хартия за най-големия български завод за преработка DS Smith Bulgaria S.A., на отпадно стъкло - за „Дружба - стъкларски заводи" и основен доставчик на пластмасови отпадъци от опаковки за голяма част от преработвателните ни предприятия.

През 2015 г. ЕКОПАК събра и предаде за рециклиране 91 031 т отпадъци от опаковки. Това количество се равнява на 581 834 дървета, спасени от изсичане и спестени:

287 млн. кВт/ч електроенергия

1,437 млрд. литра питейна вода

141 545 барела петрол

За същия период Екопак България намали обема на депонираните отпадъци на градските депа с 180 872 куб. м.

Екопак ще продължи да инвестира в образователни и информационни дейности, защото разчита много на грижата на хората за околната среда и съпричастността им към системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки. "Процесът е продължителен, свързан с изграждането на нови навици, но усилията си заслужават!" е призивът на компанията към хората. Повече информация за разделното събиране на отпадъци от опаковки може да откриете на www.ecopack.bg или на безплатна Зелена телефонна линия - 0 800 1 5253 FREE.0 800 1 5253