Стартира кампания за набиране на средства за Бузлуджа (ВИДЕО)
Стартира кампания за набиране на средства за Бузлуджа (ВИДЕО) / DarikNews.bg, архив

Стартира кампания за набиране на 100 000 лева за първи стъпки по консервиране на монумента Бузлуджа. Инициативата е на основателя на фондация „Проект Бузлуджа" арх. Дора Иванова. Тя обясни, че средствата ще се използват за необходимите първоначални изследвания на сградата като конструктивно обследване и архитектурно заснемане.

След като се уточнят реалните стойности за проекта, неговото задействане и финансиране би било възможно по европейски оперативни програми или като публично-частно партньорство. Проектът беше представен на 12-та световна среща на българските медии в Прага.

В представянето на проекта си арх. Иванова заяви, че Бузлуджа е стойностна, въздействаща и непреходна архитектура, както и един артефакт от историята на България. Според нея всяко стойностно постижение заслужава уважение, без значение в кой период е създадено то.

Освен това Бузлуджа притежава потенциала да се превърне в една от най-успешните туристически дестинации в България. Най-добрият показател за потенциала на сградата и нейните качества е съществуващия силен туристически интерес.
Арх. Иванова апелира Бузлуджа да бъде достъпна и безопасна за нейните посетители, да се легализира съществуващия туризъм, който вместо да я руши, да допринася за нейното опазване и за развитието на региона чрез създаване на работни места. На база изготвен бизнес план арх. Иванова е категорична, че монументът не само може да се самоиздържа, а и да генерира приходи.

На срещата за пръв беше представено промоционното видео за проекта.