Шкумбата, Дюзев, Райчев и Ненков ще бъдат водещи на шоуто по спортна табла в Албена
Шкумбата, Дюзев, Райчев и Ненков ще бъдат водещи на шоуто по спортна табла в Албена / /отляво - надясно/ Доктор Мирослав Ненков, Шкумбата, Иво Райчев и Михаил Дюзев
Шкумбата, Дюзев, Райчев и Ненков ще бъдат водещи на шоуто по спортна табла в Албена
87199
Шкумбата, Дюзев, Райчев и Ненков ще бъдат водещи на шоуто по спортна табла в Албена
  • Шкумбата, Дюзев, Райчев и Ненков ще бъдат водещи на шоуто по спортна табла в Албена

Шоуменът Димитър Туджаров – Шкумбата, журналистите от Дарик Михаил Дюзев и Иво Райчев и бившият служебен министър д-р Мирослав Ненков – всички, познати на слушателите на националното Дарик радио от сутрешния блок „Дарик кафе”, ще бъдат водещи на голямото състезание – шоу по спортна табла, което ще се проведе във ваканционно селище „Албена” на 16 юли. Тогава таблоиграчи от няколко държави ще се опитат да подобрят световния рекорд от Книгата на Гинес за най-много хора, играли едновременно табла. Рекордът е поставен на 5 юни в турския град Измир, когато 632 участници в рамките на 1 час са играли спортна табла на 316 маси.

Атрактивното събитие е организирано от Албена АД и фирма „Леопард Трейдинг“, която вече 6 години провежда верига турнири по спортна табла в страната. Лице и говорител на тези турнири е Шкумбата. Големите награди в Албена ще бъдат 1000 евро, купа и 3 почивки в курорта. Освен открит турнир по обикновена спортна табла, ще се проведе и Мастърс турнир, в който ще участва 32-мата най-добри. Няма възрастови ограничения и такса са участие, всеки желаещ може да се запише за участие до 14 юли. Феновете на популярната игра сред приятели и семейства могат редовно да се информират за събитието от страницата  facebook.com/backgammon2016.

В 6-годишната им история, в турнирите по спортна табла участие са взели близо 10 000 души, а градовете, в които са провеждани, са над 30.

Играта табла е една от най-древните игри в света. Традиционно се смята, че е възникнала в района на Древен Египет, Шумер или Месопотамия (дн. Иран, Ирак и Сирия). Последните сведения сочат, че играта е създадена по източните граници на днешен Иран, в близост до Афганистан. Името, с което ни е позната, произлиза от латинското tabula, което означава "маса" или "дъска". Tabula е вид табла, която била популярна и се играела в Древен Рим. Тя била наречена така, защото се играела на специална дъска. Играта много приличала на египетския Сенет. Правилата на играта не са променяни над един век.

В прикачения файл чуйте още от Шкумбата: