Хванаха деца в нощни заведения във Варненско
Хванаха деца в нощни заведения във Варненско / sxc.hu

Разпоредената от Апелативната прокуратура във Варна проверка за спазване на забраните за продажба на алкохолни напитки на малолетни и непълнолетни и за придружаването им от родители или  настойници на обществени места  констатира редица нарушения на Закона за здравето и Закона за закрила на детето. След 20 часа ненавършилите 14-годишна възраст деца  и след  22 часа ненавършили пълнолетие е задължително да се придружават от родители, настойници, попечители или други лица, които полагат грижи за детето.

Във Варненска област, където са проверени 25 питейни заведения, са установени 11 непълнолетни, които са били без придружител след 22 часа, 6 непълнолетни са били открити след вечерния час на обществени места без родители.  На четири физически лица са съставени актове за установяване на административно нарушение /АУАН/ за нарушаване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Апелативната прокуратура във Варна ще продължи да осъществява общ надзор за законност върху дейността на контролните органи за спазване на Закона за здравето и Закона за закрила на детето с оглед превенция и за предотвратяване на деяния, свързани с продажба на алкохолни напитки на лица, ненавършили 18-годишна възраст, което е  престъпление по член 193 от Наказателния кодекс.