Липса на кворум от 39 съветника в ОбС отложи вливането на „Кудогу“
Липса на кворум от 39 съветника в ОбС отложи вливането на „Кудогу“ / dariknews.bg/

Липса на кворум от 39 съветника стана причина предложението за вливане на Белодробна болница „ Кудоглу“ в МБАЛ „Свети Пантелймон“ да бъде оттеглено. Още в началото на сесията на ОбС вносителят на предложението зам.-кметът Розалин Петков го отгтегли.

„Преброих присъстващите в залата и прецених, че точката няма да събере нужните гласове“, обясни той.

Припомням, че ако днес предложението беше прието, то договорът на управителя на Кудоглу д-р Генади Странджев трябваше да се прекрати. Белодробна болница не осъществява лечебна дейност от април 2015 г. Към настоящия момент там работят единствено д-р Странджев и счетоводител на граждански договор. Финансовите проблеми на болницата са добре известни. За периода 2004-2015 г. Общинският съвет на Пловдив предостави за финансовите нужди на лечебното заведение над 8 млн. лева под различни форми.

„Въпреки това, през последните няколко години се наблюдава трайна финансовата дестабилизация и всички икономически показатели на дружеството са влошени“, пише в мотивите на предложението.

На днешното заседание на градския парламент беше гласувано увеличаването с 1 млн. лв. на капитала на МБАЛ „Свети Мина“, която също е в тежко финансово състояние през последните няколко години. Парите ще се използват за покриване на просрочени задължения.

От активите на болницата беше изваден родилен дом „Весела“, като в мотивите за това е посочено, че имотът има големи разходи по подръжката и стопанисването.