Размерът има значение... за плодовите мушици
Размерът има значение... за плодовите мушици / ThinkStock/Getty Images

Дебатът дали размерът има значение за женските екземпляри продължава.

Според биолози отговорът е "Да", поне за плодовите мушици, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

В случая с дрозофилите въпросът касае спермата. За вид, чиито размери се отчитат в милиметри, сперматозоидите са огромни и достигат на дължина до шест сантиметра - около 23 пъти по-голяма от тази на телата им и над 1100 пъти по-голяма от тази на човешките. Ако пропорциите при мъжете бяха същите, сперматозоидите им биха били дълги 42 метра.

Кой е идеалният размер на мъжкото достойнство според жените

Това, че спермата на плодовите мушици е гигантска, отдавна е известно на учените. Специалистите са наясно също, че тя се побира в дребните създания, защото е плътно навита като кълбо прежда. Загадка за науката обаче остава защо им е на дрозофилите подобна чудовищна сперма.

При останалите животинските видове въпросът със семенната течност напомня за лотария. Колкото повече сперма произвеждат мъжките екземпляри, толкова по-големи шансове имат за печалба - в случая за възпроизводство. Мъжкарите се справят по-успешно с повече "билети". Освен това според теорията дългите сперматозоиди не са здравословни, така че за мъжките екземпляри големият размер не е по-добър.

Къде живеят най-надарените мъже в света

При плодовите мушици обаче въпросът не опира до положението на мъжките, а до желанието на женските. Според изследователя Скот Питник от университета на Сиракюз, САЩ, при дрозофилите телата на женските са еволюирали генетично, за да приемат най-голямата и най-добрата сперма и да я съхранят за последвало оплождане.

Дребните сперматозоиди се отхвърлят, докато женските дрозофили се чифтосват с многобройни партньори. За мъжките плодови мушици по-голямата дължина означава производство на по-малко сперматозоиди, но в замяна на това най-качествените според желанието на женските.

Има ли значение размерът?

Необходимостта да произвеждат огромна сперма също така оставя по-некачествените мъжки екземпляри извън съревнованието за женското внимание, като в надпреварата остават само най-годните ухажори. От тази гледна точка гигантската сперма е сравнима с внушителните рога на елените и ярките пера на пауните - скъп разход, чиято цел е мъжките да си осигурят шанса да предадат гените си на потомството.

Източник: БТА