Прокуратурата поиска ефективна присъда за кмета на Лозница
Прокуратурата поиска ефективна присъда за кмета на Лозница / netinfo

Прокуратурата поиска ефективна присъда от 6 години лишаване от свобода за кмета на Лозница Айхан Хашимов по делото за ремонтите на общински сгради, пострадали от мними бури.

7 години след престъплението процесът навлезе днес в последната си фаза – съдебните прения. До обяд съдът изслуша пледоариите на прокурор Яна Николова и на един от осемте адвокати. Очаква се след 13,30 ч. изявленията на адвокатите да продължат, а присъда да бъде произнесена утре.

Процесът срещу деветимата подсъдими е за неправомерно разходване през 2009 г. на бюджетни средства и за умишлена безстопанственост, според държавното обвинение щетите за държавния бюджет от ремонтите на пострадали от мними бедствия сгради са в размер на 627 272 лв. Останалите подсъдими освен градоначалника са: двамата му заместници Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, както и други двама служители в кметството Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн и четирима предприемачи: Диян Стойков от Варна, Димо Йорданов, Хашим Хашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище.

За кмета с четири мандата Айхан Хашимов прокуратурата поиска наказание от 6 години ефективно, за заместниците му и останалите общински служители искането на държавното обвинение е по 3 години условно с лишаване от право да упражняват подобни служби, за един от предприемачите наказанието също се иска да е условно, а за останалите – ефективно по 10 години.