В Свищов раздадоха годишните награди за образование и култура
В Свищов раздадоха годишните награди за образование и култура / снимка: Пресцентър - Община Свищов

На тържествена церемония в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” се раздадоха Годишните награди за образование и култура на Община Свищов. Програмата бе открита с музикално изпълнение на Фанфарния оркестър на СОУ „Д. Благоев” и приветствие от кмета на община Свищов Генчо Генчев. Директорът на дирекция „Култура и културно наследство” - Росен Маринов бе основният организатор и водещ на събитието. Община Свищов отличи едни от най-изявените и заслужили деятели в областта на културата и образованието.

Едно от най-високите отличия е наградата „Достоен за Свищов“, която бе връчена на Пети Доневски от кмета на Свищов. Доневски посвещава близо 30 години от живота си на това да работи за Свищов, в областта на културно-историческото наследство на града, за неговото опазване и популяризиране.

За първи път беше връчена и награда „За цялостен принос“, която за в бъдеще ще се присъжда на хора по повод дългогодишния им труд в областта на културата или образованието. Първият носител на тази награда в община Свищов е Таня Ликова, посветила почти целия си професионален път на това да работи в областта на културата.

За категорията „Деятел на културата” бяха направени шест номинации на читалищни дейци от община Свищов. Наградата „Деятел на културата” за 2015 година бе връчена на  библиотекарят Маргарита Колева от кмета Генчо Генчев. Категорията „Учител на годината” беше разделена на 4 подгрупи. Всички удостоени с отличието бяха представени през погледа на своите ученици, колеги и съграждани, които с много любов и уважение се изказаха за тях и техния професионализъм.

Наградите за „Принос в образованието” бяха връчени на учители, които с всеотдайността в работата си, увличат своите възпитаници и те жънат успехи, чрез изявите си, във всички сфери на образованието. Наградите за „Високи творчески постижения” заслужиха деятели, които с творчеството си прославят Свищов не само на национално ниво, но и на международно ниво.

Тържественият ден продължи с театралната постановка „Валят пари“ на Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“ и участието на Христо Гърбов.