Сериозни поражения на пътната инфраструктура в община Габрово
Сериозни поражения на пътната инфраструктура в община Габрово / netinfo
Обилните валежи, паднали на територията на община Габрово през последните две денонощия нанесоха сериозни поражения на пътната инфраструктура. Сумарната стойност на падналото количество валеж е 73 л/кв.м.

На спешните телефони на Община Габрово не са получени сигнали за пострадали граждани.

Заради пороите пропадна част от пътя Шипка-Габрово (СНИМКИ)

Възстановено е електрозахранването на осемте села, които бяха без електричество тази сутрин. Без електричество са местността Узана и района на връх Шипка, но се работи по отстраняването на аварията.

В следствие на валежите нивото на реките Янтра, Овчарка, Синкевица, Паничарка, Лопушница и притоците им рязко се повиши. Активизирани са свлачища, има прелели дерета, наводнени улици, приземни етажи на домове, компрометирани мостови съоръжения и настилки, разрушени подпорни стени, затрупани и блокирани от земна и дървесна маса са пътни участъци.

Свличане на пътен банкет усложни обстановка по пътя за кв. Негенци преди разклона за кв. Йовчевци. Свличане на земна маса има също в района на ул. „Черни Лом“, където са нанесени щети на автомобили и стопански постройки. Създадена е организация за обезопасяване на засегнатите участъци. Апелираме гражданите за преминават през тях с повишено внимание.

Поради пропадане на пътното платно по пътя Шипка – Габрово е ограничено движението на товарни автомобили през прохода ШипкаВодачите на камиони могат да използват обходен маршрут през прохода на Републиката. Шофьорите на леки автомобили трябва да се движат в този участък с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно изградената сигнализация и указанията на „Пътна полиция“. Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела необходимите действия за обезопасяване на отсечката и отстраняване на проблема. При необходимост пътят ще бъде затворен, а трафикът изцяло ще се пренасочи по обходни маршрути.

Аварийните екипи на Община Габрово и ОП „Благоустрояване“ продължават работа по разчистване на улици, пътни участъци, дерета, ревизионни и дъждоприемни шахти. Под наблюдение и контрол остават всички свлачищни райони, деретата, хидротехнически съоръжения, реките на територията на община Габрово и притоците им.

Действията на служителите на Пожарна безопасност и защита на населението по отстраняване на щетите от проливните дъждове продължават. Към този час в Пожарната служба са подадени над 40 сигнала за наводнени улици, запушени шахти, излезли от коритата си дерета и наводнени избени помещения на сгради.

В язовир „Христо Смирненски“ е наличен около 7 млн. куб. метра свободен обем. В района на съоръжението за последните две денонощия са паднали валежни от 137 л/кв.м.