Увеличава се консумацията на вина от сортовете мавруд, рубин и памид
Увеличава се консумацията на вина от сортовете мавруд, рубин и памид / снимка: Кирил Кирилов
Все повече пият българско вино по света
87185
Все повече пият българско вино по света
  • Все повече пият българско вино по света

Позициите на родното вино на европейския пазар се засилват. Сред държавите, които увеличават консумацията на българско вино, са Англия, Дания и Холандия.

Това каза в интервю за Дарик радио секретарят на Асоциацията на българските винопроизводители Росица Касабова. Продажбите в Русия са намалели. Има ръст на потреблението в САЩ.

Китай е голям пазар, но там основно се консумира по-нисък клас вино от сорта на по-леките и трапезни напитки. Като цяло интересът от чужденците към нашенските сортове мавруд, рубин и памид се увеличава, коментира още Касабова.

Направиха вино без грозде

Производителите на вино са притеснени от дъждовете и от евентуални градушки, които могат да нанесат поражения върху реколтата.

През последните дни масивите редовно се пръскат, за да предпазят гроздето от различни болести. Проблем има и с бързото и масово избуяване на треви и плевели, затова сме засилили агротехническите мероприятия, каза още Росица Касабова.

Държавата трябва още по-строго да затегне мерките срещу сивия сектор във винопроизводството. Нека има домашно вино, но то да бъде само за лична консумация.

Ако собственикът иска да го продава, нека се регистрира, категорична беше собственичката на една от винените изби в пловдивското село Брестовица.

В противен случай сертифицираните производители на вино нямат никакъв шанс да се конкурират на пазара и много често им се налага да подбиват цените на собствената си продукция, за да си възвърнат поне част от вложената инвестиция, допълни Касабова.

Виното - най-интелигентната напитка

Трудно може да се намери качествено българско вино на цена под 6-7 лв. бутилката. В цената му, освен стойността на самата течност, са включени разходи за самата бутилка, етикет, тапа (капачка), процедура на съхранение и бутилиране, данъци, заплати и осигуровки.

Има вина от Новия свят, чиито цени са от 5 до 7 лв. и качеството на съдържанието е добро. Причините за този факт са две: обикновено това е рекламна или промоционална кампания за привличане на потребители, както и финансово подпомагане на производителите на държавно ниво - нещо, което в България липсва.

Чуйте и интервюто в прикачения звуков файл.