Даниел Панов свика Общински кризисен щаб, нивото на Янтра се покачи с над 3 метра
Даниел Панов свика Общински кризисен щаб, нивото на Янтра се покачи с над 3 метра / netinfo

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб заради продължителните и обилни валежи, които доведоха до повишаване на нивото на река Янтра с повече от 3 метра. Покачването е започнало още снощи заради проливни дъждове в Габрово и региона. На територията на община Велико Търново е отчетен ръст от 30-40 сантиметра на всеки час и половина. Към 6 ч. тази сутрин  нивото на р. Янтра е около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра.

Повече от 10 часа състоянието на реката се следи от служители на Община Велико Търново, Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Районно управление на полицията. Постоянно се обхождат шестте точки, отредени за измервания. През цялата нощ екипите държаха постоянна връзка с кмета Даниел Панов. Непрекъснато се следи нивото на Янтра и в Габрово, откъдето приижда водната маса.

До момента частично залети са улици в селата Шемшево и Леденик, както и пътят, който свързва двете населени места. Общественият транспорт е пренасочен по обходен маршрут. Предупредени са жителите на кв. „Асенов” във Велико Търново, където залети улици и сгради няма.

От Националния военен университет „Васил Левски” е изискано отпускането на специализиран камион. При нужда курсанти от НВУ също ще помагат на хората, които живеят покрай р. Янтра. Дежурните екипи взимат предаварийни мерки. За момента няма подадени сигнали за наводнени жилищни имоти.