Кампанията Спечели, за да дариш събра над 200 издания
Кампанията Спечели, за да дариш събра над 200 издания / netinfo

Дарителската кампания „Спечели, за да дариш” в Добрич събра над 200 издания от български автори, издадени след 1989 година, съобщават от Регионална библиотека „Дора Габе”. Инициативата се проведе през месец април, съвместно с Обществото на писателите във Варна, с благотворителната цел да улесни достъпа до настоящото родно изкуство чрез читалищните библиотеки в малките населени места, които не разполагат с нужния фонд за купуване на нови книги, а по този начин  жителите им са лишават от възможността да се докоснат до съвременната българска литература.

Дарената литература ще бъде разпределена за читалищните библиотеки в цялата Добричка област.

В рамките на кампанията са събрани произведения на авторите Милен Русков, Алек Попов, Мариан Желев, Стефан Продев, Блага Димитрова, Стефан Кисьов, Галин Никифоров, Едвин Сугарев, Захари Карабашлиев , Здравка Евтимова, Петя Дубарова, Калин Донков, Любен Бешков, Валентина Добринчева и др. Дарението включва и периодични издания за литература.

Инициатор на кампанията в Добрич е писателят Мариан Желев, който споделя мотивите си за начинанието: „Много е важно книгите да намират своите приятели по всички кътчета на България. А и не само. Читалищните библиотеки, Регионалните и всички места, където се съхраняват книгите, за да имат хора достъп до тях - са толкова важни, колкото и ценностите, които държим да използваме в живота си. Не случайно говоря по този начин - надявам се тази кампания да не е инцидентна, че набирането на книги за малките читалищни библиотеки ще е само повод да покажем колко е важно общуването със словото. От своя страна ще дам всичко по силите си, за да привеждам доказателства именно за ползите от това общуване”.