Ненчев: Бюджетът за отбрана трябва да стане 2% от БВП до 2024 г.
Ненчев: Бюджетът за отбрана трябва да стане 2% от БВП до 2024 г. / netinfo
Министър Ненчев: Бюджетът за отбрана на България до 2024-та година трябва да стигне 2% от БВП
87178
Министър Ненчев: Бюджетът за отбрана на България до 2024-та година трябва да стигне 2% от БВП
  • Министър Ненчев: Бюджетът за отбрана на България до 2024-та година трябва да стигне 2% от БВП

Бюджетът за отбрана на България до 2024-та година трябва да нараства плавно, като целта е да стигне 2% от вътрешния брутен продукт. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на откриването на 12-ото издание на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2016 - отбрана, антитероризъм и сигурност“ в Международния панаир в Пловдив.

Върхови иновации показва Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2016“. Тя представя общо 63 фирми и организации от десет страни – 41 български и 22 чуждестранни. Изложението насочва вниманието към нови отбранителни спосоности, подберта на откриването Министър Ненчев. По думите му, с приемането на редица стратегически документи държавата ясно изразява волята си да изгради модерни въоръжени сили.

Българската отбранителна индустрия има постижения на световно ниво, каза още Ненчев и подчерта, че бюджетът за отбрана на държавата трябва да нараства плавно до 2024-та година.

Предприятията от българската отбранителна индустрия са реализирали продукция за повече от 640 млн.евро към пазари като Афганистан, Ирак, Индия, Саудитска Арабия и САЩ“, допълни от своя страна заместник-министърът на икономиката Любен Петров. По думите му, износът е нараснал с над 50% в сравнение с 2014 година.

В рамките на "Хемус 2016 - отбрана, антитероризъм и сигурност“ ще се проведе и Осмата международна научна конференция на тема „Научните изследвания - ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности“.

По време на Международното изложение за отбранителна техника ще бъде направен и статичен показ на съществуващи и придобити нови образци техника, въоръжение и оборудване във формированията от Българската армия.

В програмата по традиция са включени и демонстрационни стрелби, които ще се състоят на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“.

В периода на форума при основната зона на река Марица в Пловдив ще се проведе и демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации.