Къде са варненските плажове в класацията за най-чисти води за къпане
Къде са варненските плажове в класацията за най-чисти води за къпане / Dariknews.bg, архив

На 13 плажа във Варна и близките курорти качеството на водата е „отлично“, а на две ивици къпането не се препоръчва, показват данните в публикувания тази седмица доклад на Европейската агенция за околната среда. В проучването, което се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, са използвани данни за 2015 г.

По традиция най-мръсна е водата на градските плажове, показа проверката на Дарик. В поредна класация Офицерския плаж получава най-ниската оценка. Такава е дадена и на Централния плаж, където спрямо предишното изследване качеството на водата се е влошило. Варненските ивици заедно с Централния плаж в Лозенец са трите с най-мръсна вода в по цялото българско Черноморие.

Като задоволително е оценено качеството на водата на Южния плаж и на ивицата в „Аспарухово”. Единственият градски плаж с отлична оценка отново е „Бриз Буните”.

В курортите „Св. св. Константин и Елена” и „Слънчев ден” на всичките пет плажа водата е изключително чиста.  На плаж „Кабакум” обаче качеството й се е влошило и той получава добра оценка.

Ивиците „Ривиера” и „Морско око” на „Златни пясъци” също са изключително чисти, а плажът „Панорама” вече е със задоволително качество на водата, след като години наред къпането там не се препоръчваше.

На юг от Варна „отличниците“ са „Ветеран“, „Черноморец“, „Паша дере“, „Камчия романтика“ и плажът в Шкорпиловци. С отлично качество е и водата на три от ивиците в град Бяла, където единствено Централният плаж получава добра оценка.

На север от Варна почти всички ивици имат изключително чиста вода. Единствено на „Божурец”, „Болата“ и „Дуранкулак север” качеството на водата е определено като добро.

По Южното Черноморие ситуацията е сходна и отлични или добри оценки са поставени на повечето ивици.

В класацията попадат общо 94 зони за къпане в България. 67 от тях са получили оценката „отличен”, на 19 качеството на водата е добро, на 5 – задоволително, а на 3 не се препоръчва на туристите да се къпят.

Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща 21 000 крайбрежни и вътрешни места за къпане в целия ЕС, Швейцария и Албания. 95 % от тях са отговаряли на минималните стандарти за качество на водата, а при 84 % от тях то е отлично.

В Гърция, Кипър, Малта и Люксембург с отлично качество на водата са над 97 % от ивиците. След тези държави се нареждат, Хърватия (94 %), Италия (91 %) и Германия (90 %). Най-голям брой места за къпане с лошо качество на водата има във Франция (95), Италия(95) и Испания (58).

Първите резултатите от пробите за тази година, които Регионалната здравна инспекция във Варна взема от морските води, все още не са излезли.