Забраняват движението на каруци в Сливен
Забраняват движението на каруци в Сливен / Dariknews.bg, архив

Кметът на Сливен предлага Общинският съвет да одобри забрана за движението на каруци в рамките на града, съобщи председателят на Обс Димитър Митев.

Общинските съветници трябва да приемат изцяло нова Наредба за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на община Сливен. Според нея, пътни превозни средства с животинска тяга се допускат за движение извън територията на града при спазване на изискванията на Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му, след регистрация им в общината или в съответното кметство.

Управляващия каруцата е длъжен да носи оригинала от документа за регистрация на превозното средство. Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при
движение от 22:00 часа до 06:00 часа и при намалена видимост - отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина.

Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство. Забранява се движението на ППСЖТ необорудвани със специална престилка за животински отпадъци, а превозните средства с животинска тяга могат да се управляват само от пълнолетни лица.

Наредбата предвижда и по-високи глоби за нарушителите. Санкциите са в размер от 50 лв. до 1000 лв. или имуществена санкция в размер от 100 лв. До 10 000 лв., а при повторно нарушение на физическите лица: от 100 лв. до 5000 лв. и имуществена санкция: от 300 лв. до 50000 лв.

Наредбата ще бъде гласувана на сесия на Общински съвет Сливен на 26 май, четвъртък.