Очакват се повишения на водните нива на реките в Дунавския басейн
Очакват се повишения на водните нива на реките в Дунавския басейн / dariknews.archive

В Дунавския басейн днес и в четвъртък се очакват повишения на водните нива на реките в целия басейн. Това съобщава Басейновата дирекция "Дунавски район" в Плевен.

По-значителни ще бъдат в долните течения на реките Вит и Осъм, във водосборите на Янтра и на Русенски Лом. От 27 май реките ще се понижават, като повишения ще има в долните течения на Янтра и Русенски Лом.

За Янтра повишенията ще продължат през следващите един-два дни, като само водното количество на Янтра при Габрово ще премине прага за внимание на 26 май.

За Русенски Лом от следобедните часове днес и утре се очакват значителни повишения в долната част, като в следобедните и вечерните часове утре е възможно да бъде достигнат жълтият праг за предупреждение при с. Божичен.

Прогнозата за Искър за днес е за краткотрайни повишения на водните нива на реките в долната част на водосбора - главно във водосборите на реките Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Повишения ще има в долното течение на основната река Искър в периода 24-27 май - водни количества под прага за внимание.