Съветниците от БСП поставят питания за състоянието на кв. “Варуша” и за новоизградена площадка
Съветниците от БСП поставят питания за състоянието на кв. “Варуша” и за новоизградена площадка / DarikNews.bg

Общинските съветници от БСП ще поставят на кмета Даниел Панов поредица от питания за състоянието на великотърновския квартал “Варуша”. “Целта е да търсим диалог и да направим стратегия за развитието на района, в които сме готови да участваме”, обясни общинският съветник Валерия Дончева.

По нейни думи проблемите в квартала са многобройни. “Улиците там са много тесни, пътната настилка, която е от асфалт и калдаръм, напомня лунен пейзаж. По тротоарите са паркирани автомобили, а пешеходците са принудени да се движат по пътното платно, където шофьорите освен тях, трябва да избягват и дупките. Истински героизъм е движението в тази част на града”, посочи социалистката.

По нейни думи е належащо и включването на квартала в транспортната схема на града. Като примерен маршрут за движение на автобуси тя посочи пазара- общината- Паметника на обесените- Стара болница- сухата чешма.

На утрешното заседание на местния парламент червените съветници ще питат и за пенсионерския клуб в квартал “Бузлуджа”. По техни данни през 2011 год. членовете на клуба са били около 150 души, а след като той бе преместен в по- малки помещения днес наброяват 60 човека.

“Преди клубът се помещаваше в просторно място в сградата на СОУ “Вела Благоева”, където по- късно бе направен Център за социални и здравни грижи. Клубът бе преместен в две малки помещения, които не могат да съберат всички членове. Мястото е тъмно, задушно и неудобно”, коментира Валерия Дончева. Тя заяви, че социалистите ще попитат кмета Даниел Панов ще направи ли възможното клубът да бъде преместен е по- голямо помещение, а членовете ще могат ли да ползват услугите на Центъра за социални и здравни грижи.

Червените са входирали и питане, касаещо новата спортна площадка в квартал “Колю Фичето”. Въпросът обаче няма да бъде разгледан на заседанието на местния парламент, заради допуснати пропуски в питането. “Проблемът е сериозен. Може и да няма място в дневния ред на администрацията, но интересува живеещите в квартала граждани, тъй като спортната площадка създава невъобразим шум, голяма запрашеност и редица проблеми на хората от тази част на града”, коментира общинският съветник Стефан Стефанов.

Той изтъкна, че над 100 души са изразили недоволството си в подписка, която е изпратена до редица институции, включително и до омбудсмана Мая Манолова. От своя страна тя е върнала становище, в което заявява, че теренът е бил предназначен за озеленяване и паркинг, а създаването на спортна площадка поставя гражданите пред редица трудности. Отговорът на Мая Манолова е изпратен до Общината, Министерството на регионалното развитие, Министерството на здравеопазването, Областната дирекция на МВР с препоръката омбудсманът да бъде уведомен за всички предприети мерки.

“Заради проблема много от живеещите в близост до площадката започнаха да продават апартаментите си. Ние не сме против такива съоръжения, но трябва да има баланс между интересите на различните групи граждани. Не може удоволствието за едни да бъде тормоз за други”, каза още Стефан Стефанов.

Той посочи, че съветниците от БСП ще настояват да получат отговори на редица въпроси- по какъв начин е избрано мястото за площадката, спазени ли са всички законови изисквания, имало ли е обществено обсъждане, какви действия са предприети по входираните жалби, дали Общината е получила писмото от Мая Манолова.

Общинският съветник Петко Тюфекчиев пък критикува решение от последното заседание на местния парламент, когато бе дадена зелена светлина за предоставянето на терен на инвеститор. “Беше отдадена 10 декара  земя, предназначена за зелена площ, за сумата от 5 100 лв. на месец. Това е абсолютно престъпление, гасим пожара с бензин”, коментира червеният съветник.