Деца със самоубийствени мисли заради болни родителски амбиции
Деца със самоубийствени мисли заради болни родителски амбиции / Thinkstock/Getty Images

Деца на 10 – 11 години искат да сложат край на живота си заради болни родителски амбиции. Тревожната тенденция е все по-често изразена напоследък, коментира пред Дарик детският психолог от център „Емпатия“ в Общинския детски комплекс Цвета Стоянова. Към клуба е открит и SOS телефон. Консултациите се осъществяват в условията на поверителност и са безплатни за деца, родители и учители. Финансират се от Община Варна.

„Най-често ни търсят за емоционални и поведенчески кризи, когато родителите не могат да се справят с децата си. Обаждат се колеги, които виждат, че има проблем в поведението на детето, но в училище те имат ограничен лимит, в който да работят с него. Така работим по общ случай, заедно с родителите и децата“, коментира Стоянова.

По нейни наблюдения все повече се срещат деца в четвърти и пети клас, при които има автоагресия и дори мисли за самоубийство. Това е  кризисна възраст. За да се избягват проблеми, родителите трябва да се съобразяват с това, съветва психологът.

„Поне за мен това е една нова вълна. Родителите вече са достатъчно информирани къде да търсят помощ при проблем, а ценното е, че децата са готови да споделят, ако има с кого“, добави психологът.

Много често проблеми възникват, когато родителите вдигнат високо летвата и децата трябва да покрият завишените изисквания и болните семейни амбиции.

„Обикновено когато са в тийнейджърска възраст те се обръщат и казват: „Намери си друго дете, аз не съм това дете, което ти очакваш“. Но когато детето е по-малко, то се страхува от това какво ще кажат за него, осъзнавайки, че не може да покрие очакванията или представите на своите родители“, обясни Цвета Стоянова.

SOS телефонът в Общинския детски комплекс е свързан със спешния 112 и по този начин психолозите в център „Емпатия“ контактуват с органите на реда или социалните служби, за да ги информират за дете в риск. Горещата линия 052/641-782 е достъпна за всеки, който има нужда от помощ, и се полза от малки и големи.