Разпродават бивши училища, рекламират имотите за хотели и хосписи
Разпродават бивши училища, рекламират имотите за хотели и хосписи / ThinkStock/Getty Images

Бивши училища си търсят нови стопани с обяви в интернет, а цената им варира от 6000 до 600 000 лева в зависимост от местоположението.

Най-скъпото на пазара е изоставена сграда в Перник. То се продава за 325 000 евро, а според брокерите имотът е подходящ за забавачка, училище, клиника, автоборса и дори жилищно строителство.

Училища има за всеки джоб, като най-евтините започват от 60 000 лева. Собствениците им пък ги промотират с това, че могат да се ползват за старчески домове или цехове за шивачки, пише "Монитор".

Така сградата на училище "Христо Ботев" в монтанското село Благово вече е обявено за продан за 100 000 лева. Според продавачите то става и за хотел. Толкова струва и школото в град Попово. То е с площ 8600 кв.м и е с две сгради. В парцела има вековни дървета и много зеленина. "Имотът се намира в тих и спокоен район, подходящ е за почивка или бизнес", пише още в обявата.

Бившето училище в с. Щипско, област Вълчи дол, също е на пазара. Някогашната сграда, където децата са се учили да пишат и да смятат, сега се продава за 50 000 евро. Сградата е на два етажа и ремонтиран покрив, а сред екстрите са и алуминиева дограма, кладенец и огромен двор.

За продан са и класните стаи в с. Искър, допълва изданието. Те чакат да бъдат превърнати във ваканционен комплекс, хоспис или цех. Живописния имот се намира на 60 км от Варна. Атрактивното му местоположение вероятно е причина и цената да не е обявена публично в обявата.

Сградите, освободени при закриването или преобразуването на държавни и общински училища, могат да се използват само за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности по реда на Законите за държавната и общинска собственост и според подзаконовите актове по прилагането им.

Според Закона за предучилищното и училищното образование общински и държавни училища, за които обаче в срок от две години няма обществена потребност за използването им за социални и хуманитарни дейности, могат да се използват и за друго, но при определени условия.

Първото е да има положително становище на министъра на образованието и науката. Другото изисква населените места, в които са закритите училища, да са с население под 5000 души.