Художникът Каравальо гостува в Добрич
Художникът Каравальо гостува в Добрич / Каравальо

Художникът Валентин Карапетров - Каравальо гостува в Добрич. Той ще се срещне в 13.00 ч. със зам.-кмета д-р Емилия Баева и журналисти в малката зала на Община Добрич. Повод за визитата е годишнина от рождението на оперната прима Нели Божкова. Неотдавна Карапертов дари на родния й град неин портрет, предназначен за Огледалната зала, която носи името й.

Художникът Каравальо гостува в Добрич
netinfo
През годините той е участвал в изработката на декори по постановките на Офенбах и Верди, в които участва Нели Божкова и има лични впечатления от сценичното присъствие на изпълнителката, удостоявана с титлата камерзенгерин на Виенската щатсопера. Живеещият в Германия Карапетров сподели, че е голяма чест да бъде в Добрич за рождения ден на оперната прима.

Тази негова българска визита е свързана и с нови дарения на портрети - единият е в памет на художника Христо Господинов - Печката, рисувал е и колегите си Светлин Русев и Стоимен Стоилов.

 

Оперната певица Нели Божкова е родена в Добрич на 25 май 1947 година. Учи в Детската музикална школа в класа по пиано на Надежда Анкова и пее в Детския хор под диригентството на маестро Захари Медникаров. Висшето си образование завършва в Софийската консерватория „Панчо Владигеров" като вокалист в класа на проф. Христо Бръмбаров. През 1973 година дебютира на сцената на Софийската опера. От 1978 година е солистка в „Комише опер" - Берлин, а от 1983 година в Бременската опера. През 1990 година е приета във Виенската държавна опера, а през 1998 година получава титлата „камерзенгерин". Нели Божкова е участвала в повече от 450 спектакъла. Умира след дълго боледуване във Виена, погребана е на 5 март 2004 година.