Обсъдиха състоянието на речните басейни в Сливенска област
Обсъдиха състоянието на речните басейни в Сливенска област / областна администрация Сливен

Планът за управление на речните басейни /ПУРБ/ за Източнобеломарски район беше обсъден в Сливен. Срещата беше организирана от Басейнова дирекция „Източнобеломарски район" /БДИБР/, а участие взеха областният управител Татяна Петкова, заместник областният управител Камен Костов и заинтересованите страни.

Експерти от Басейнова дирекция представиха резултатите от междинен преглед на значимите проблеми в управлението на водите в Източнобеломарски район. Сред основните идентифицирани проблеми са замърсяването на повърхностните води с биогени и химичното им замърсяване, а подемните води се замърсяват най-вече с нитрати и фосфати, както и с химични вещества. Направени са констатации относно физичните модификации на водните тела в резултат на човешката дейност /защитни съоръжения, прагове, прегради/, относно водоизземването и изменението на водния отток вследствие прекомерното използване на вода и др. Неизменен е и рискът от наводнения и вредното въздействие на климатичните промени върху водите.

В област Сливен попадат изцяло или частично 23 повърхностни и 12 подземни водни тела. Целта за повърхностните водни тела е да бъде запазено доброто им екологично и химично състояние или да се предотврати влошаването на тези показатели.

За всички 12 подземни водни тела целта е запазване на доброто количествено състояние, както и опазване на добро химично състояние или постигане на по-добро такова - там, където то е влошено.

Общественото обсъждане на проекта на ПУРБ ще продължи до края на месеца във всички области, след което ще бъде предложен за приемане от Министерски съвет.