Каба гайда изпрати абитуриенти от Английската
Каба гайда изпрати абитуриенти от Английската / Дарик  Пловдив

Музика от Родопа планина, в изпълнение на каба гайда, озвучи улицата пред Гранд хотел Пловдив, където тази вечер е балът на абитуриентите от Английската гимназия в Пловдив. Специалната изненада за 12 ”к” клас поднесе гайдарят Георги Присадов. По негова идея двама от дванайсетокласниците изминаха пеша целия Пешеходен мост на река Марица, който кънтеше от звуците на родопската музика.

Зученето на гайдата и разветият от зрелостниците трибагреник накара шумното множество от развълнувани млади хора временно да утихне. Изненадата за класа е подготвена и със съдействието на класния ръководител г-жа Емилия Каменова.

Гайдарят Георги Присадов е възпитаник на училището в Широка лъка и АМТИИ-Пловдив. В момента той е част от формация “Наздравица”, в която свирят общо 6-ма гайдари. Неговата гайда е една от 333-те каба гайди, които на 16 май 2012 г. поставиха рекорд на Гинес, като изсвириха с невероятно майсторство народна сюита. За 9 минути и 13 секунди тогава прозвучаха фрагменти от осем родопски песни, които вдигнаха на крака близо 4000 души в Националния дворец на културата. Българската каба гайда е символът на Родопите и се среща само по тези места.