Овации прекъсваха речта на новия турски премиер пред парламента
Овации прекъсваха речта на новия турски премиер пред парламента / БГНЕС

Новото турско правителство ще се опита да промени конституцията и да въведе президентска система на управление възможно най-скоро. Такава заявка даде премиерът Бинали Йълдъръм. По-рано през деня той обяви състава на кабинета си.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик ще е новия министър по въпросите на ЕС, заменяйки Волкан Бозкър.

На постовете си обаче остават повечето ключови министри от предишния кабинет, включително този на външните работи Мевлют Чавушоглу, на правосъдието Бекир Боздаг и на вътрешните работи Ефкан Ала.

В неделя управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) определи Йълдъръм за свой председател. Съгласно партийния устав той автоматично трябва да заеме и поста министър-председател.

По-рано този месец досегашният премиер Ахмет Давутоглу се оттегли след предполагаем разрив с президента и съосновател на ПСР Реджеп Ердоган.
В първата си реч пред парламента, Йълдъръм подчерта верността си към Ердоган - „първия избран турски президент".

„Вашият път е наш път, вашата кауза е наша кауза, вашата любов е наша любов", обърна се косвено към държавния глава новият премиер.
Йълдъръм беше транспортен министър през почти цялото управление на ПСР през последните 15 години.

„Ние ще започнем работа по конституцията възможно най-скоро... Това не е притеснение само за нашия президент, но и за бъдещата Турска република... Турция не може да постигне целите си за 2023 година със сегашния основен закон", с пресипнал глас заяви Йълдъръм, който не е свикнал да говори пред големи аудитории, коментира АФП.

Ердоган беше премиер повече от 10 години, преди да бъде избран за президент през 2014 година. Както в други парламентарни републики, ролята на държавния глава в Турция е церемониална. Властта, в лицето на ПСР, сега преследва промени в конституцията, които да осигурят практическо преминаване към президентска система на управление и намаляване на значението на армията - основният „пазител" на принципите на кемализма в управлението.

В югоизточната ни съседка Йълдъръм е познат като технократ и човек на грандиозни проекти. Речта му в парламента често беше прекъсвана от аплодисментите на депутатите от управляващата коалиция. „Оставете ме да обясня за 10 минути и след това сте свободни да пляскате", помоли Йълдъръм.

Новият премиер беше пределно ясен относно запазването на курса на военни действия срещу незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК) в югоизточните райони на страната, населени предимно с кюрди.

„Питат ме кога ще приключат операциите. Отговорът е кратък и ясен: те ще продължат, докато кървавата терористична организация преустанови въоръжените си атаки срещу цивилни", заяви Йълдъръм.

Миналата седмица парламентът прие мерки, с които могат да бъдат свалени депутатските имунитети на представителите на прокюрдската Народната демократична партия (НДП) на Селахатин Демирташ заради предполагаемата им подкрепа за действията на ПКК.
Анализаторите посочват, че по този начин би могло да се разчисти и опозиционното несъгласие на НДП за конституционните промени.

Източник: БГНЕС