Акад. Иванка Денева с награда за „принос в българската литература
Акад. Иванка Денева с награда за „принос в българската литература / Личен Архив

Писателката д-р Иванка Денева от Сливен бе удостоена с почетна награда за „принос в българската литература".

Тя е присъдена от Управителния съвет на Съюза на българските писатели по повод празника на славянската писменост, родната просвета и култура. През настоящата година с приза са отличени и утвърдените творци на българското слово Венко Марковски, Борислав Бойчев, Стоян Вълев, Мюмюн Тахир, Павлина Павлова и др.

Наградената авторка отговори с прочувствено слово за богатата сливенска книжовна традиция, „българската тема" в творчеството й и ролята на културата в съвремените обеществени процеси.

В Министерството на културата в София бяха връчени на тържествена церемония наградите, отличаващи в навечерието на 24 май творчеството на български писатели, допринесли за развитието на националната ни словесност.

Акад. д-р Иванка Денева е член на Съюза на българските писатели, на Съюза на учените в България и на Международното движение „Световни поети" (Чили). Създател е на книги из жанровете проза (и нашумелите романи „Жарава" и „Кръстопъти и ветрове"), на разкази и новели, поезия, театрална и литературна критика, пътеписи, пиеса, на научни доклади и изследванията: за „театъра на прехода" и за ролята на литературното развитие в културните процеси и образованието. Включена в редица национални енциклопедии, сред които и „Бележити българи" и „100 причини да се гордеем, че сме българи". Нейни произведения са превеждани на испански, английски, немски, италиански, турски, френски и сръбски езици и са представени в редица страни на Европа и Латинска Америка, в САЩ, Канада и др.