Наградиха учители и преподаватели по случай 24 май
Наградиха учители и преподаватели по случай 24 май / Дарик Пловдив

18 почетни значки и 7 почетни знака бяха връчени на учители, преподаватели и директори на детски градини по случай 24 май – Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост от председателя на Пловдивския общински съвет Савина Петкова. Това се случи в Актовата зала на ГХП „Св. св. Кирил и Методий”.

Искам да ви поздравя с най-хубавия, най-духовния празник – 24 май. Днес заставам пред вас не като обществена личност, не като председател на Общинския съвет, а като един благодарен ученик и благодарен родител. Имала съм щастието и привилегията, а по-късно и като родител, да имам страхотни учители, за които това не беше само професия, а призвание, заяви Петкова. Макар и понякога трудът ви да не е достатъчно оценен, ви уверявам, че ние като родители сме благодарни, че ви има. Вие вдъхновявате нашите деца, показвате им ясно, че познанието е сила, че познанието е ценност както здравето и живота на всеки един от нас, завърши словото си председателят на Общински съвет.

След церемонията по награждаването председателят на Съвета, както и другите официални лица присъстваха на празничната литургия в  храм „Св. св. Кирил и Методий”, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. По традиция след нея в двора на гимназията бяха посрещнати училищната икона с ликовете на св. св. Кирил и Методий, националното знаме, знамето на Европейския съюз, училищните знамена. Традиционното шествие за празника тръгна от двора на гимназията, предвождано от мажоретния състав и духов оркестър "Пловдив".  През целия маршрут, който премина по цялата Главна улица, учениците от различни училища се присъединяваха, а пред Римския стадион чакаха малките гвардейци, които го поведоха до площад Стефан Стамболов пред общината.