Безпрецедентно шествие за 24 май в Ямбол
Безпрецедентно шествие за 24 май в Ямбол / община Ямбол

С най-дългото шествие, организирано досега, Ямбол отбеляза днешния 24 май. Внушителната процесия измина над двукилометров маршрут по улиците на града, предвождана от статуя на светите братя Кирил и Методий. В празника се включиха ученици и преподаватели от ямболските учебни заведения, представители на културните институти в града, много граждани.

Началото на честването на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура бе поставено в едно от най-големите училища в града – ОУ „Любен Каравелов“ с тържествена церемония по издигане на националния флаг и празнично слово на кмета Георги Славов.

Традицията на шествията по повод 24 май бе възстановена през 2008 г. в Ямбол и всяка година стартира от различно учебно заведение в града. Кулминацията отново бе на площада при преминаването през специално изградената празнична арка. Кметът на града поздрави и събралите се ветерани – дейци на просветата и културата.

Тържествата продължиха с концерт на Ямболския Духов оркестър и Вокална група „Бижу“ при Народно читалище „Съгласие – 1862“.