Добромир Добрев: 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност
Добромир Добрев: 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност / снимка: Пресцентър- Община Г. Оряховица

Уважаеми представители на науката, културата и изкуството,

Директори и учители,
Скъпи ученици,

Честит празник на славянската писменост, на българската просвета и култура! И до днес ние, българите, единствени в света празнуваме ден на буквите, възкресен от родолюбивите пловдивски учители Найден Геров и Йоаким Груев. 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, наред с 1 ноември – Ден на народните будители, са най-съкровените български празници.

24 май е символ на достойнство, традиция и духовност! Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която дава самочувствие, образованост и културна независимост на “вси славяни”.Традиция – най-дълго празнувания ни празник – вече повече от 200 години!Духовност – тъй като отново сме заедно и се радваме на постигнатото от нашите деца, учители, хора на науката, културата и изкуството. Изправяме снага със самочувствие пред богатото културно-историческо наследство, което притежаваме като уникален образ в контекста на европейските ценности.

На този ден, заедно с благодарността, има едно друго – по- особено вълнение. То идва от това, че на 24 май ние, българите, възхваляваме българската писменост и почитаме паметта на нейните създатели. За пореден път осъзнаваме в каква тежка борба с догми и канони, в битка с носителите на триезичната ерес, Константин Философ - Свети Кирил, написа нашите Аз, Буки, Веди.

Историята разказва както за години на изпитания, така и за разцвет на книжовността, за огън и меч, но и за Златния век, за безбройни успехи през столетията на хората, отдадени на просветата. Защото е имало манастирска обител, имало е училище, читалище, които са съхранявали българското знание и са го пренесли през вековете.

Днешният 24 май дойде с празничния си благослов към нас. Благодаря Ви за постиженията през годината.  Уповавам се на Вашия благороден труд и старание. Това е истинската награда за Горна Оряховица. Убеден съм, че Вие сте желани и отговорни партньори при осъществяването на многото традиционни и нови инициативи, които оформят духовния облик на община Горна Оряховица.

Уважаеми дами и господа, поздравявам Вас – местните представители на българската култура, образование и изкуство. Всички, които са избрали за свое призвание словото, науката, баграта, музиката, са достойни за дълбоко уважение. Поздравявам учителите за това, че продължават все така възрожденски да водят децата ни към света на познанието! С най-сърдечни чувства се обръщам към нашите деца, към учениците и техните родители! Бъдете живи и здрави, с воля, старание и последователност  покорявайте необятната наука! Творете, помнете,  следвайте заветите и делото на Светите братя Кирил и Методий!

Честит празник!

инж. Добромир Добрев

Кмет на община Горна Оряховица