Цветна арка и червен килим за абитуриентите в Благоевград
Цветна арка и червен килим за абитуриентите в Благоевград / Снимка: Община Благоевград

Зрелостници от ПГИ „Иван Илиев“ дадоха старт на абитуриентското дефиле в Благоевград. Инициативата е на Община Благоевград, като за целта е поставена цветна арка и червен килим на площад „Георги Измирлиев“.

Със стилни тоалети, широки усмивки и броене от 1  до 12 завършващите ученици позираха за снимки с табела с надпис „Аз обичам Благоевград“. Абитуриентското дефиле се организира от Общината за втора поредна година. То ще продължи до 26 май, като в него ще се включат зрелостници от благоевградските училища.

Паралелно с това, днес е подготвена богата културна програма по повод Деня на славянската писменост и култура, както и празника на Благоевград. Традиционно ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Солунските братя в 10:0 часа, организирано е и шествие.

Подготвен е и обеден празничен концерт на площад „Георги Измирлиев“. Кулминацията ще бъде тази вечер със спектакъла „Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева, който е подарък за жителите и гостите на града от Община Благоевград. Той започва в 20:00 часа в зала „Яворов“.

„Мистерията Еньовден" е проект, вплитащ в себе си народните традиции, запазени през вековете, сегашното модерно звучене от български фолклор, хард-рок музика и улично изкуство. Празничната вечер ще подлъжи с концерт на рок групите „Остава“ и “Bears and hunters”, които също са подготвили впечатляващ репертоар за своите почитатели.