Празнично шествие в София по случай 24 май
Празнично шествие в София по случай 24 май / БГНЕС

Празнично шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май ще премине днес по улиците на София. Началото на шествието е в 10.30 ч. от Археологическия музей.

Академичният съвет на Софийския университет ще се присъедини към празничното шествие в 10.50 часа от главния вход на Ректората.

В 11.00 ч. Ще започне церемонията пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Програмата включва тържествен водосвет, изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков", участие на деца от 22 СОУ "Г. С. Раковски" и 60 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Слова ще произнесат президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният уредник на къща-музей "Иван Вазов" - Мирела Иванова. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Пламен Манасиев.

Стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов ще изпълнят Никол Николова и Кристиян Димев, току-що завършили първи клас в 22 СОУ "Г. С. Раковски".

Гвардейци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица. Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър ще изпълнят тържествения ритуал.

След края на церемонията в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" може да бъде разгледана Националната изложба "Благословен с мъдростта", посветена на 1100-годишнината от кончината на Свети Климент Охридски.