Ученици мериха знания по история
Ученици мериха знания по история / ВМРО Враца

В навечерието на празника на българската писменост и култура и за трета поредна година Регионален исторически музей във Враца бе домакин на интерактивната игра-състезание „Познавам ли моята България?". Съревнованието с беше част от богатата програма подготвена за европейската инициатива "Нощ в музея". В него знанията си за културно-историческото наследство на България премериха три ученически отбора от Враца, Мездра и Криводол. Събитието е под знака на Програмата за патриотично възпитание, която е под патронажа на народния представител Красимир Богданов.

На първо място, със 109 точки, се класираха осмокласниците от СОУ "Христо Ботев" - Враца с преподавател по история Малина Тодорова. Второто място бе заето от отбора на СОУ "Иван Вазов" - Мездра, ръководен от Албена Цолова, а третото място остана за учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с ръководител Даниел Бешков. Всички участници получиха грамоти, книги и предметни награди - реплики на съдове от Рогозенското съкровище и плочката с най-ранната протописменост от с. Градешница.

"Познавам ли моята България?" се организира от Сдружение „Моята България" на територията на цяла България. То представлява нагледен урок по родолюбие. Игралното поле е голяма географска карта на България, върху която участниците поставят оригинални триизмерни макети на български културно-исторически забележителности. Така те участват във въображаемо пътешествие из България, докато разказват за местата през които преминават.