Плевен беше домакин на пореден турнир по скокове на батут за купа Север
Плевен беше домакин на пореден турнир по скокове на батут за купа Север / dariknews.archive

Трети регионален турнир по батут за купа „Север" се проведе тази неделя в Плевен. В него за пореден път се включиха отбори от цялата страна като този път те бяха 8, а участниците - деца, разделени в две групи, до 8 г. и до 15 години, бяха около 100 - близо 20 от тях от Плевен.

Това информира за Дарик председателят на плевенския клуб по батут „Спартак", Ивайло Лазаров - председател на Управителния съвет на Клуб по скокове на батут „Спартак" - Плевен. Той уточни, че в турнира, децата играят индивидуално, както и в синхрон и показват упражнения с по-малко ниво на трудност.

Плевен беше домакин на пореден турнир по скокове на батут за купа "Север"
netinfo

Плевенският състав с треньори Тони Русев и Николай Лаков завоюва три медала. Златото завоюва Евгени Горанов, който при 11-12-годишните спечели първото място на синхрон в тандем с Георги Бесърбовски от Русе.

Евгени Горанов участва и в индивидуалната надпревара до 9-10 г., където заедно със съотборника си Христо Киткарски се класираха за финала. В него Евгени завърши на осмо място.

При най-малките - до 8 г. Владимир Панталеев получи сребърния медал, а съотборникът му Александър Кокалов - бронзовия медал.

„Скоковете на батут е един от най-бързо развиващите се спортове н само в България, а и в света като индивидуалните дисциплини са олимпийски спорт. Залата в Плевен е център за подготовка на националния отбор", обясни Ивайло Лазаров.

В тази връзка той добави, че по повод предстоящо тази есен световно първенство, от 28 май за един месец, залата за скокове на батут в Плевен ще е домакин на отборите на Украйна и Азърбайджан, които заедно с националния ни отбор по скокове на батут ще се подготвят за първенството.

Ивайло Лазаров припомни, че двата батута в залата в Плевен са последна дума на техниката и с тях се скача на Световни и Европейски първенства, и не са много местата дори в Европа, където има такива съоръжения.