Земетресение се усети и в Кюстендил
Земетресение се усети и в Кюстендил / netinfo

Земетресение бе усетено в Кюстендил около 12 часа. Трусът бе кратък, като се усети главно по високите етажи на сградите. На страницата на Европейският сеизмологичен център са регистрирани два труса през 10 минути. Единият е с магнитут 4,5, а другият 3,2. Епицентърът е на около 5 км от Сандански. Това става в деня, в който преди 4 години силен трус удари Перник.
Първото и по-силно земетресение е усетено в целия район на Сандански, София, Благоевград, Банско, Кюстендил, Петрич, Пловдив и други.
Кметът на Сандански Кирил Котев коментира пред Дарик, че няма пострадали и не се забелязва паника сред хората. Няма и щети по инфраструктурата в града и околността. Вторичният трус дори не е усетен от жителите, бил е само регистриран в БАН.
„Всичко продължи 3-4 секунди, земята започна да бучи силно, но страшното отмина сравнително бързо", разказа пред Дарик пък жител от Кресна.
В курортния град някои жители на високи сгради са побързали да напуснат жилищата си и да излязат навън, но до паника не се е стигнало.
От Регионалната дирекция по пожарна безопасност в Благоевград увериха, че няма постъпили сигнали за пострадали хора или разрушения.


КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ?
От БАН посъветваха да не се паникьосваме и дадоха няколко съвета какво да правим, когато усетим земетресение:
- Да не изпадаме в паника, защото тя не помага в този случай.
- Да запазим спокойствие.
- Да застанем под касите на вратите, докато отмине трусът.
- Ако имаме възможност да излезем бързо и до няколко секунди от дома си, да го направим. Ако не, е добре да изчакаме, за да мине трусът.
- При никакъв случай да не ползваме асансьор, да слизаме по стълбите.
- Да имаме вода под ръка.