Тържества по повод празника на най-стария черноморски курорт Св. Св. Константин и Елена
Тържества по повод празника на най-стария черноморски курорт Св. Св. Константин и Елена / netinfo

С изложби, концерти, фестивали, творчески работилници, конкурси, светски и църковни чествания в курорта Св. Св. Константин и Елена отбелязват празника на комплекса и новия летен туристически сезон. Събитията, които се провеждат от вчера, са посветени на докосването до природата, морето и изкуството в най-стария ни черноморски курорт.

Със специална програма ще бъде отбелязан 21 май - денят на Светите Равноапостоли Константин и Елена и празник на едноименния курортен комплекс. Тържествата ще започнат със света литургия в манастира „Св. Св. Константин и Елена“, литийно шествие с чудотворната икона на Светите равноапостоли и освещаването на курбан.

Програмата ще продължи с празничен концерт на представителния духов оркестър на ВМС на Република България с диригент кап. III ранг Мирослав Трифонов, на Академичен танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“ с български народни танци и на редица други детско – юношески музикално - танцови състави.

Част от празничната програма на 21 май е уъркшопа на студенти по мода във ВСУ на тема „Моята малка цветна рокля“, част от Майския фестивал на цветята. Студентите ще провокират и себе си, и посетителите на курорта, като заедно с тях изработят  класическата малка цветна  рокля, използвайки материи в цветовете на лятото.

На 22 май е детският празник с музикално-артистична програма и традиционният конкурс за рисунка на асфалт. Темата е в унисон с цялостна събитийна кампания през май  - „Докосване до природата и изкуството“.

Празничната програма беше открита още на 20 май, когато бе подредена сборната изложба на готовите творби от провелия се на територията на курорта II пленер по скулптура „Докосване до природата“. Скулптурния симпозиум започна в началото на май, когато творци от цяла България се превърнаха в една от атракциите на комплекса, предлагайки на посетителите да станат част от работния процес по създаването на скулптури от дърво. Общата експозиция ще сложи своеобразния финал на пленера.

Програмата на тазгодишното 9-то издание на Майски фестивал на цветята, организиран от ВСУ „Черноризец Храбър“  в съорганизаторство  със „Св. Св.  Константин и Елена холдинг“ АД, е посветена на таланта и креативните идеи на студентите по архитектура и по мода във висшето учебно заведение. Градоустройственото развитие, емблематичните сгради и моменти от историята на курорта са пресъздадени в уъркшопа за студентите по архитектура „Св. Св. Константин и Елена – история, развитие, архитектура“.

Програма:

21 май – празник на Свети равноапостоли Константин и Елена

09:00 – 10:30 ч.     Света литургия, манастир „Св. Св. Константин и Елена“

10:30 – 11:00 ч. Литийно шествие с чудотворната икона на Светите равноапостоли и освещаването на курбан

11:30 ч.             Празничен концерт с  участието на:

11.30 – 12.00 ч. Представителния духов оркестър на ВМС на Република България

12.00 – 12.15 ч. Академичен танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“

12.15 – 13.30 ч. Сборна концертна програма:

Вокална формация „Палас“

Балетна формация „Тинити“

Детско-юношески народен оркестър „Орфеони“

Кавалджийска група „Варна“

Представителен народен оркестър „Варненчета“

Кавалджийска група „Варненчета“

11.00 – 13.00 ч   IX Майски фестивал на цветята

Уъркшоп „Моята малка цветна рокля“

 

22 май IX Майски фестивал на цветята

11:00 ч.                    Детски празник с музикално-артистична програма и конкурс за рисунка на асфалт