Предстои периода за смяна на личния лекар
Предстои периода за смяна на личния лекар / netinfo

Районна здравноосигурителна каса уведомява гражданите на област Кюстендил, че всяка календарна година в периода от 01 юни до 31 юни, могат да сменят своя личен лекар.

При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка.

В случаите на загубване, унищожаване, кражба се подава молба-декларация по образец - до директора на съответната РЗОК, като се заплаща сумата от 4,08 лв. РЗОК следва да издаде документ за заплатената сума. Издаването на книжката става до три работни дни. След издаване на новата здравноосигурителна книжка РЗОК актуализира регистъра на здравноосигурените лица, като посочва новия номер на книжката.

При изчерпване наличните страници на актуална книжка се издава притурка, която е безплатна.

При промяна на настоящия си адрес или при прекратяване договора на обслужващия ги личен лекар, гражданите имат право на нов избор на личен лекар, без да е необходимо да се спазват определените срокове. Когато пациентът иска да избере общопрактикуващ лекар, но не го е сторил досега, той може да направи избор по всяко време, извън законово установените срокове (1-30 юни и 1-31 декември). За целта той следва да попълни регистрационна форма за първоначален избор на ОПЛ.

При пребиваване в друго населено място за период от един до пет месеца, може да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ.