Американският диригент Роберт Гуттер гостува в Шумен
Американският диригент Роберт Гуттер гостува в Шумен / netinfo

Американският диригент Роберт Гуттер ще гостува на град Шумен и Държавен Симфоничен оркестър с нова, интересна, но също така и нелека програма, която включва Балетна музика из операта на Моцарт „Идоменей", Симфония №1 „Пролетна" от Роберт Шуман, а младият талант Фидоси Керчев, ще изпълни един от най-популярните и сложни клавирни произведения на П.И.Чайковски - Концерт за пиано и оркестър №1в си бемол минор. Концертът ще се състои на 26 май (четвъртък) от 19:05 часа в концерта зала „проф. В. Вичева".

Диригентът Роберт Гуттер получава образованието си в университета Йейл /САЩ/, а по-късно и в Музакалната академия Чиджиана, Сиена /Италия/ в класа по дирижиране на Франко Ферара. Маестро Гуттер е често канен гост-диригент за оперно и симфонично изкуство в Европа, Близкия и Далечния Изток и Америка. Той е музикален директор на Филхармония - Грийнсбъро, щата Северна Каролина /САЩ/ и завеждащ катедра по оркестрово дирижиране към университета Грийнсбъро. Роберт Гуттер дирижира симфонична музика и опери в над 30 страни, включая най-голумите градове в света: Ню Йорк, Вашингтон, Париж, Лондон, Виена, Милано, Флоренция, Мадрид, Щутгард и Санкт-Петербург, което му носи международна слава сред публика и артисти. Опитен в работата си сред различни култури, той получава признание на различни езици. През 1996 година е назначен като Главен гост-диригент в Националния симфоничен оркестър на Украйна в Киев. Репертоарът му включва широк спектър от симфонична, оперна, камерна и хорова музика от XVIII до XXI век, което му позволява за създаде програма, интересна както за публиката, така и за музикантите от оркестъра. Работил е с много от световните артисти. Всяка година той прави записи и концерти на Новата музика, съобразена със настоящите нужди на слушателите. Днес маестро Гуттер е Артистичен директор на Международния фестивал за оркестри в Рим, Италия.

Фидоси Керчев е роден през 1998 г. в Разград. Свири на пиано от 7-годишна възраст в Музикална школа „Илия Бърнев" в родния си град с преподавател Галина Героева. От 2012 г. е ученик в НМУ "Л.Пипков" - София при Любов Шишева. Сред най-значимите му постижения е участието в Шести Международен конкурс "Й.С.Бах" в Япония, където печели Първа награда (2012г.). Същата година участва в Девети Международен конкурс "Алберт Русел" - София и завоюва Първа награда. На Международния конкурс "Музиката и Земята" получава Специална награда за Руска музика през 2011г., а през следващата - Специална награда за артистично изпълнение. През 2016 година на XIV издание на конкурса печели и Голямата награда. Негово високо отличие през 2014 г. е "Diplome Superior", а през 2015 г. - "Diplome de Virtuosite" от известната La Scolla Cantorum - Париж, където продължава обучението си за „Diplome de Concert". Изнасял е ярки клавирни рецитали в Българско посолство в Токио, Българския културен център в Париж, също така във Френския институт в София и НДК.

Талантливият пианист е участвал в българските фестивали "Салон на изкуствата", "Варненско лято" и "Софийски музикални седмици". В репертоара му са включени едни от най-впечатляващите и трудни клавирни концерти като Концерт за пиано и оркестър №1 от П.И.Чайковски, Концерт №2 от Ф.Лист и Концерт №1 от Д.Шостакович. Бил е солист на Нов Симфоничен оркестър - София, Русенска филхармония, както и със Симфониета - Шумен, Видин, Враца и Разград. Участвал е в майсторски класове на професорите: Наталия Трул, Шантал Стилияни, Жени Захариева, Фулвио Турисини, Хидеко Кобаяши и редица музикални академии у нас и в чужбина. От 2015 г. е носител на стипендия от Фондация „Петко Стайнов" и Американска фондация за България. През същата година е номиниран за наградата "Кристална лира" в категория - Млад изпълнител. На 10 юни 2016 на младият пианист му престои да изнесе концерт заедно с оркестъра на БНР в зала „България".