Джебел се превърна арена на политически сблъсък между ДПС и ДОСТ
Джебел се превърна арена на политически сблъсък между ДПС и ДОСТ / netinfo

Днес площад „19 май” в Джебел се превърна в арена на очаквания политически сблъсък между ДПС и ДОСТ.  До инциденти не се стигна, а една от причините за това бе масираното полицейско присъствие и жандармерия в целия град.

Към незабавни предсрочни избори призова председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на един от двата митинга, разделили площада в Джебел. Визирайки бившия председател на партията Лютви Местан и бившия областен лидер на ДПС Бахри Юмер, той бе категоричен, че място за предатели в партията няма.

От своя страна председателят на ДОСТ Лютви Местан за пореден път каза, че демонстрацията на сила в днешното събитие от страна на ДПС е началото на края на партията, какъвто бил края и на всички тоталитарни партии по света.

На празника на града над 5 хиляди души изпълниха пространството пред сградата на общината от ранните часове на деня. Много от тях, дошли от различни краища на страната, бяха с обозначителни шапки с надпис „ДПС”. Тук пристигна и цялото ръководство на Движението  начело с председателя му Мустафа Карадайъ. Скандирания „ДПС!”, „Единство!”, „Свобода!”, „Силни сме, много сме!”  огласяваха площада преди официално да бъде открит празника на Джебел.

По-късно, отправили се към трибуната за откриване на празниците на Джебел, кметът Бахри Юмер, който е един от учредителите на ДОСТ, председателят на нерегистрираната още неригистрираната партия Лютви Местан и придружаващите ги гости от Турция бяха освирквани от членовете и симпатизантите на ДПС.

А сред гостите бяха посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, депутати от управляващата в южната ни съседка партия, кметове на побратимени общини, представители на изселнически организации.

На митинга на ДПС председателят на партията Мустафа Карадайъ коментира, че днешната власт е станала заложник на една коалиция, чийто съставни части Съветът на Европа ги нарича фашистки. „От тази гледна точка и за сигурността на нашата Родина, ако е необходимо, час по скоро да отидем на избори. Защото без ДПС няма стабилност, няма сигурност в нашата родина”, каза Карадайъ.

А според Лютви Местан днешното поведение на ДПС е една организирана провокация, която помрачила празника на Джебел.

„Не може денят на Джебел повече да се партизира. Затова и не се качих на трибуната. В организираната агитка на ДПС видях всички членове на ДПС. Освиркванията не бяха по мой адрес. ДПС освирква себе си”, коментира Местан. И отправи призив към държавния глава, институциите и другите партии – майските събития по време на възродителния процес да се отбелязват като част от държавния протокол, като част от националния празничен календар.