Времето на 20 май: Отново валежи
Времето на 20 май: Отново валежи / БГНЕС, архив

Прогноза за петък, 20 май

През нощта облачността над страната ще е разкъсана, в много райони намаляваща до предимно ясно. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса.

В петък от запад облачността, първоначално средна и висока, ще се увеличава. След обяд на места, главно в Западна България ще започне да вали дъжд, който ще продължи и през нощта срещу събота и ще се усили. Ще се появи слаб вятър от изток-югоизток.

Жълт код е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град. В тези райони през нощта срещу събота ще има значителни валежи от дъжд с количества 20-25 л/кв.м, на места в планинските райони до 35 л/кв.м, предупреждават синоптиците. Валежите ще продължат и в събота през деня.

Максималните температури ще са между 19 и 24 градуса, на места в Източна България, където ще има повече слънце - с 1-2 градуса по-високи.

Атмосферното налягане ще слабо ще се понижи, ще е малко по-ниско от средното за месеца.

Над планините облачността от запад още сутринта ще се увеличи. Около и след обяд ще започне да превалява на места в масивите от Западна България. Валежите постепенно ще се усилват, ще продължат и през нощта срещу събота, на места ще са придружени от гръмотевици. Вятърът ще е слаб до умерен от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 15 градуса, на 2000 м - около 8 градуса.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Едва привечер облачността ще се увеличи, но ще се задържи без валежи. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 18 и 22 градуса. Температурата на морската вода е 16-18 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg