Главата на горгоната Медуза сред атракциите на Музея на мозайките
Главата на горгоната Медуза сред атракциите на Музея на мозайките / Музей на мозайките
Главата на горгоната Медуза сред атракциите на Музея на мозайките
86915
Главата на горгоната Медуза сред атракциите на Музея на мозайките
  • Главата на горгоната Медуза сред атракциите на Музея на мозайките

С гладиаторски битки на 21 май в Девня ще бъде отбелязана 30-годишнината на Музея на мозайките. Идеята за неговото създаване се ражда в хода на археологически проучвания, започнали през 1976 г.

Музеят е изграден по проект на архитект Камен Горанов върху част от античните основи на сградата с мозайки. Тя е построена в края на III – началото на IV век (времето на Константин I Велики) на мястото на по-ранна сграда, разрушена при готските нашествия през 250–251 г. С ремонти и преустройства сградата е просъществувала до началото на VII век.

Днес културната институция има колекция от ценни римски и ранновизантийски подови мозайки в 16 различни цвята. Една от най-забележителните е тази на отрязаната глава на горгоната Медуза, поставена върху щита на богинята Атина Палада, обясни пред Дарик директорът на музея Иван Сутев. Мозайките „Сатир и Антиопа“ и „Отвличането на Ганимед“ също предизвикват интереса на посетителите, добави той.

Мозайките са изработени в класически техники от малки камъчета – кубчета  от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло. Те представят главно персонажи и сцени от гръко-римската митология, екзотични животни и птици, растителни и геометрични мотиви.

Наред с българските посетители, музеят привлича и гости от Русия, Украйна, Беларус, Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Австрия и др, посочи Сутев.

Община Девня и Музеят на мозайките организират тържествено отбелязване на годишнината с възстановка на атрактивни римски гладиаторски боеве и военни ритуали.

Програма в празничния 21 май:

14:00 ч. - Официална среща в Музея на мозайките по случай годишнината

16:00 ч. - Гладиаторски битки в Античния амфитеатър, кв. "Река Девня".