Търговище празнува  Деня на града
Търговище празнува Деня на града / Борислав Курдов, архив

Днес за втора поредна година се отбелязва Денят на Търговище. Датата 14 май беше избрана за официален празник през миналата година, тъй като тя има дълбока символика с панаирната традиция на града. През 1880 година княз Александър Батенберг със свой указ постановява ежегодното провеждане на „търг в Ески Джумая", каквото е старото име на Търговище. Търгът е започвал на 1-ви май по стар стил и продължавал осем дни. По нов стил датата е 14 май.
Празничният ден за Търговище ще започне с музикалния спектакъл „Добро утро, Търговище", който възпитаници на Първо СОУ „Свети Седмочисленици" ще изнесат на централния площад „Свобода". Ще последва официалното вдигане на знамената и тържествен водосвет и освещаване.
На тържествена сесия Общинският съвет в града ще връчи званията на двама нови почетни граждани - офталмологът д-р Димитър Тасков и местният бизнесмен Хамди Илиязов.
Две спортни прояви са включени в тържествата на града. Турнир по шахмат на открито организира шахмантия клуб „Мисионис"-Търговище. Ще се проведе и втория кръг на Републиканския шампионат по автокрос - Търговище 2016. Надпреварата ще се състои на трасето край близкото село Давидово.
На естрадата в местността „Борово око" фолклорен концерт под надслов „Майка България" ще изнесе ансамбъл „Тракия"-Пловдив.
Кулминация на празника ще бъде концертът на открито, който ще изнесат „Легендите". На сцената под звездите своя талант ще покажат и местни музикални и танцови състави. Вечерта ще завърши със светлинно шоу и заря.