Йоанна е новата казанлъшка Царица
Йоанна е новата казанлъшка Царица / Юлия Младенова

Родената под знака на Близнаци възпитаничка на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „акад. Дечко Узунов" в Казанлък Йоанна Шишкова стана 48 Царица Роза на Казанлък.
Тя бе избрана по време на традиционния спектакъл, с който бе дадено началото на 113 Празници на розата в града.


Йоанна, която завършва рекламна графика в Художественото училище спечели короната на красотата в конкуренция с още 14 момичета. Оспорваната надпревара се проведе в 3 тура, под зоркото око на публика и 8 членно жури, от розопроизводители и розотърговци от региона, председелствано по традиция от Н.Пр. посланика на Япония у нас Такаши Коиздуми.
Казанлъшката царица ще навърши 19 години на 30 май, препрочита Хорхе Букай, а летните й амбиции са да стане студентка в Художествената академия в София, със специалност моден дизайн.
В празничното шествие на Казанлък, което е и кулминацията на празниците в Долината на розите Йонна ще го води заедно с още две красиви казанлъшки момичета, избрани за подгласнички на царица Роза: първа подгласничка стана Таня Стефанова от казанлъшката Математическа гимназия, а втора - Симона Янева от СОУ „Екзарх Антим Първи". Традиционния чек - билет за пътуване до Япония връчи на новооизбраната царица посланик Коиздуми. Короната на най- красивата девойка в Долинат новата казанлъшка царица получи от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

 

Сред многобройните подаръци за царица Роза и нейните подгласнички, бе и полет с делтапланер над Розовата долина.


В спектакъла за избор на царица Роза като солистка на групата Дийп зоун Проджект се представи първата Мини мис царица Роза на Казанлък, избрана през 2003 година Нелина Георгиева.


„Казанлък ще го има, докато го носим в сърцата си", каза в словото си при откриването на празниците кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя благодари на местния бизнес от Долината, „с който се работи леко и успешно".
По време на 113 Празник на розата Казанлък ще сбъдне още една своя мечта: да има истински музей на розата, каза в приветствието си кметът на Казанлък .