Голи охлюви унищожават селскостопанската продукция на смолянчани
Голи охлюви унищожават селскостопанската продукция на смолянчани / sxc.hu

За поредна година смолянчани вдигнаха ръце от набезите на голите охлюви. Популацията на вида е нараснала пет пъти за последните години и се е превърнала в сериозен проблем за хората. Няма къща в смолянския квартал Каптажа, която да не е пострадала от набезите на голи охлюви. Те изяждат насажденията в градинките на родопчани, а борбата срещу този вредител се оказва много трудна.

„От 4-5 години тая напаст много се размножи и тъй като няма естествен враг в средата, то просто нищо не го яде, и страшно много бързо се размножава, особено когато е дъждовно. Каквото и човек да посее, това яде всичко, независимо дали е картоф, дали е фасул, разказват потърпевшите. Специалистите съветват хората да започнат от по-рано борбата с тези вредители.

„В момента хората се притесняват повече от тях, отколкото от други селскостопански вредители“, заяви биологът Оля Тотева.

Смолянчани нямат обяснение от къде са се появили толкова много голи охлюви. Препаратите, които се продават в селскостопанските аптеки са ефикасни, но бързо се отмиват при дъжд. Затова хората се борят механично с вредителите.

Най-простият метод, който използват е бира. Слага се в чашка, охлювите много бързо я надушват, пълнят се в чашките и по този начин хората се спасяват от тях. Някои слагат и вар покрай насажденията, други пък пазят насажденията си дори с пластмасови битулки.