Данъчни лектори от НАП Ямбол с часове в училищата
Данъчни лектори от НАП Ямбол с часове в училищата / netinfo

Националната агенция за приходите даде началото на третата част на образователния си проект „Влез в час с данъците".

Първият данъчен урок в Ямбол беше изнесен в Гимназията с преподаване на чужди езици „Васил Карагьозов", където лектори въведоха 12- класниците в темите „данъци" и „осигуровки". Главната цел е повишаване на данъчната култура на подрастващите. До края на тази учебна година учениците от 11-и и 12-и клас на гимназията ще изслушат презентации на данъчните в часовете на класния ръководител.

Основен акцент на кампанията тази година са 20 онлайн данъчни курса. След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали на www.vlezvchas.bg могат да тестват знанията си с няколко кратки въпроса и да се състезават за 20 големи награди. В рамките на 10 месеца те ще имат възможност да спечелят дронове, електронни книги, портативни говорители или камери за екстремни спортове. Всяка събрана точка от верен отговор е шанс за печалба.

Отличниците по данъци ще могат да спечелят портативно зарядно, слушалки или тефтер с химикалка за тъч скрийн екран. От 25 април до 8 май всеки ученик, който се е регистрирал на сайта www.vlezvchas.bg ще може да участва в следващия тест по данъци. В рамките на две седмици, участниците решили теста след данъчния урок за здравното осигуряване в България ще могат да спечелят страхотен електронен четец. Победителят ще бъде изтеглен 9-ти май, понеделник.

Във видео уроците на НАП по данъчни въпроси ще говорят шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, певицата Михаела Филева, журналистът Любен Дилов-син, волейболистът Валентин Братоев, рапарът Wosh MC и др. По интересен начин те ще разкажат повече за видовете данъци в България, за здравното и социалното осигуряване, за важността на касовата бележка, какво е държавен бюджет и др.

Инициативата ще продължи до края на учебната година през 2017 г. Всеки фен на страницата в социалната мрежа "Фейсбук" ще може да види коментарите на българските известни лица, които подкрепят инициативата и отговорите на въпросите „Кога декларираме доходите си", „Как се възстановяват здравноосигурителните ми права при завръщане в България" и други полезни теми за младите.

Само за Ямбол, досега по проекта „Влез в час с данъците", лекторите от териториалната структура на приходното ведомство са провели над 40 часа в 4 училища като са се срещнали с повече от  800 ученици.