57 години от основаването си отбеляза строителната гимназия в Силистра
57 години от основаването си отбеляза строителната гимназия в Силистра / silistra.bg

Професионална гимназия по строителство „Пеню Пенев“ в Силистра отбеляза своята 57-годишнина. По повод на празника се състояха спортни мероприятия, презентация за историята на училището и патрона Пеньо Пенев, както и тържествено поднасяне на венец пред бюст- паметника в двора на училището.

Строителното училище е основано през 1959 година. Първото наименование на училището е било „Сградостроителна школа”, с  едногодишен срок на обучение, а през първата година  са приети 104 ученици и са  завършили 103. През 1960 година започва строежът на сегашната триетажна сграда с участието на ученици и учители, а  4 години по-късно училището се премества в новата сграда, която се използва и днес – с 13 кабинета.  С решение на педагогическия съвет, през 1973 г. е прието училището да носи името на поета Пеньо Пенев, а бюст – барелефът на патрона на училището е подарен  от архитект Марин Узунов през 1983 година.

Днес в Професионалната гимназията работят  осем педагози, начело с директора инж. Георги Аврамов и 5 души персонал и се обучават 135 ученици в редовна и задочна форми на обучение.

В навечерието на своята годишнина  педагозите и учениците се поздравиха с блестящ успех и златен медал  от  Международния  панаир в Пловдив, където  се проведе VІІІ-та Панорама на професионалното образование. В рамките на събитието се организира националният кръг на състезанията по 11 професии, в които се включиха 350 ученици от 150 професионални гимназии от всички административни области в страната.
ПГС “П. Пенев” участва с два отбора по „Зидарии“ и „Сухо строителство“.
В оспорваната надпревара Радослав Димитров и Петър Урумов от Х клас, с ръководители инж.Латинка Биволарова и Доню Димитров завоюваха
първо място в състезателната дисциплина „Зидарии“, а Боян Александров и Павел Маринов са в челната петица в състезателна дисциплина „Сухо строителство”.